A Kékszalag a NauBit applikációval követhető!

A 49. Kékszalag Erste World Nagydíj hivatalos nyomkövetési partnere a NauBit, amelynek Kékszalag applikációjával nyomon követhető a hajók pozíciója.

A rendszert már több regattán kipróbálták, és kitűnőre vizsgázott. Két pilléren nyugszik: több mint száz hajón helyeznek el NauBit jeladókat, amelyek szokásos pozícióértékeknél több információt, pl. a hajó irányát, dőlését és a szélsebességmérő-műszerrel összekapcsolva akár szélértékeket is továbbítanak. A másik lehetőség a Kékszalag NauBit applikáció letöltése a hajón található okostelefonra – ilyen módon mindenki bekerülhet a rendszerbe, és folyamatosan nyomon követhető a barátok, érdeklődők számára is.

A NauBit használatához először regisztrálni kell az alábbi oldalon: http://www.naubit.hu/index.php.  Az applikáció letölthető iOs-re az Apple Sotre-ból, Androidra pedig a Google Playről. Az applikáció használói között – akik végig, az egész verseny idején használják – egy laptoot és egy tabletet sorsolunk ki a díjkiosztón!

A tracker-ek jelei az Antenna Hungária IoT hálózatán kerülnek továbbításra,, amelyet éppen ilyen típusú adatokhoz találtak ki. Az IoT (Internet of Things, azaz a Dolgok Internete) az infokommunikációs iparág egyik legnagyobb ígéretét képviselő technológia, amely költséghatékony módon a mindennapok során az eszközök összekapcsolt működésével teszi könnyűvé életünket, és amely egybehangzó szakértői vélemények alapján óriási fejlődés előtt áll a következő években. Az Antenna Hungária, hazánk vezető állami tulajdonban levő vezeték nélküli távközlési szolgáltatójaként legújabb fejlesztésének keretében kiépítette IoT hálózatát a Balaton körül, melyet a tervek szerint fokozatosan kiterjeszt az ország más részeire is. Az IoT hálózat segítségével a 4G hálózatok túlterheltsége esetén is biztosított a nyomkövetés, és a felhasználóknak sem SIM kártyára, sem internet-előfizetésre nincs szüksége a szolgáltatás használatához. (az itt található kisfilm segítségével részletesebben is megismerheti az IoT technológiát: https://www.facebook.com/AntennaHungaria/videos/1364582780326366/ )

„A 49. Kékszalag Erste World Nagydíjra 120 hardver eszközt adunk ki. Az eszközök az Antenna Hungária IoT hálózatán keresztül továbbítják a hajózás során gyűjtött adatokat a NauBit rendszerébe. A kapott adatokat feldolgozva a verseny közvetítésben jelenítjük meg. A NauBit mobil applikációja is alkalmas nyomkövetésre, az ezzel gyűjtött adatokat a hardver eszközök adataival együtt jelenítjük meg″ - mondta el Szabó Zsolt, a NauBit vezetője.

Idén először a verseny pályajeleit is felszerelik GPS eszközökkel, amit egy precíziós RTK rendszerbe beillesztve néhány 10 cm pontossággal meg tudjuk határozni a bóják helyét. A NauBit alkalmazás navigációjában látszanak a bóják, ami segíti a navigációt. Szerdán a nevezésen lehet regisztrálni az applikáció használatára, szerdán frissül utoljára az app is.

A szervezők döntése alapján a trackereket az alábbi osztályokban osztják ki (aki Budapesten nevezett, annak Balatonfüreden kell átvennie a nyomkövetőket). Cikkünkhöz csatolva megtaláljátok a nyomkövetők viselésére kijelölt hajók listáját.

  • nyílt egytestű
  • nyílt többtestű
  • összevont cirkáló
  • Regina
  • Bavaria 32
  • NAU 330
  • Folkboat